Rehabilitimi COVID-19 për shëndetin fizik dhe mendor

Rehabilitimi COVID-19 për shëndetin fizik dhe mendor

Ndërsa shumica e njerëzve bëjnë një shërim të plotë nga COVID-19, disa mund të zhvillojnë komplikime. Rehabilitimi COVID-19 përqendrohet në ndihmën e njerëzve të rimarrin aftësitë e tyre fizike dhe njohëse pas sëmundjes.

Virusi SARS-COV-2, i cili përhapet lehtë nga personi në person, shkakton covid-19. Simptomat variojnë nga të buta në të rënda, megjithëse jo të gjithë zhvillojnë ndonjë.

Njerëzit që përjetojnë simptoma të rënda ose të dobëta mund të kenë nevojë për mbështetje ndërsa shërohen. Kjo mund të përfshijë:

 • Terapinë fizike
 • UL>

  Provat e hershme sugjerojnë që disa komplikime, të tilla si dëmtimi i zemrës ose mushkërive, mund të përmirësohen me kohën, veçanërisht nëse marrin kujdes të shpejtë rehabilitues.

  Ky artikull eksploron pse disa njerëz mund të kenë nevojë për rehabilitim pas COVID-19, llojet e ndryshme të disponueshme dhe disa burime në internet dhe personale që mund të ndihmojnë.

  Kush mund të ketë nevojë për rehabilitim pas covid-19?

  covid-19 mund të ndikojë në trup në mënyra të ndryshme. Ndërsa 81% e njerëzve përjetojnë sëmundje të butë deri të moderuar dhe rikuperohen pa trajtim, 14% zhvillojnë simptoma të rënda që mund të zgjasin disa javë ose muaj.

  Disa njerëz gjithashtu vazhdojnë të zhvillojnë "Long Covid", i cili ndodh kur simptomat COVID-19 zgjaten për javë ose muaj pas marrjes së infeksionit fillestar. Disa njerëz i referohen këtij grupi si "transportues të gjatë".

  Njerëzit që po shërohen nga sëmundja e rëndë, ose që kanë një kohë të gjatë, mund të kërkojnë rehabilitim për të menaxhuar efektet e COVID-19. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), këto përfshijnë:

 • Dëmtimi i mushkërive
 • Dëmtimi ose inflamacioni i zemrës, siç është miokarditi ose perikarditi
 • Kognitive dëmtimet që ndikojnë në kujtesën ose përqendrimin
 • kushtet që prekin enët e gjakut, të tilla si mpiksja
 • Efektet e qëndrueshme nga komplikimet, siç janë sulmet në zemër, goditja në tru, ose emboli pulmonare
 • ankthi, depresioni ose trauma
 • dhimbje muskulore ose bashkimi
 • Lodhja kronike

Përjetoni komplikime të mëtejshme, të tilla si delirium ose dëmtim në rrugët e frymëmarrjes. Lodhja e qëndrueshme ose qëndrimet e gjata në një njësi të kujdesit intensiv (ICU) gjithashtu mund të dobësojnë muskujt për shkak të pushimit të zgjatur.

Seksionet e mëposhtme shikojnë llojet e rehabilitimit që mund të ndihmojnë njerëzit të shërohen nga COVID-19 dhe efektet e tij afatgjata.

Rehabilitimi Fizik

Disa njerëz që shërohen nga COVID-19 mund të kenë nevojë për rehabilitim fizik për t’i ndihmuar ata të rifillojnë aktivitetet normale pasi të qëndrojnë në spital, ose të ndjekin periudhat e izolimit të zgjatur.

Terapia fizike mund të ndihmojë ata që kanë forcë të ulur të fillojnë të lëvizin më shumë, duke ndërtuar gradualisht qëndrueshmërinë e tyre. Sipas një rishikimi të vitit 2020, terapia fizike për ata që shërohen nga covid-19 synojnë të:

 • Rivendosjen e funksionit në muskujt
 • të zvogëlojë gjasat e kushteve të shëndetit mendor që mund të ndodhin Si rezultat i lëvizshmërisë së kufizuar
 • Mundësoni njerëzit të kthehen në jetën e tyre normale

Nëse ata janë akoma në spital, kjo mund të përfshijë:

 • duke ndihmuar njerëzit të mësojnë të ndryshojnë pozicionet në shtrat
 • Kryerja e lëvizjes pasive të përbashkët, e cila përbëhet nga një terapist që lëviz trupin e dikujt Për ta
 • Mësimi shtrihet një person mund të bëjë në shtrat ose në shtratin e tyre
 • duke ndihmuar njerëzit të praktikojnë të ecin pa ndihmë

pasi dikush të largohet nga spitali , një terapist fizik mund të rekomandojë:

 • Ushtrime aerobike që njerëzit mund të bëjnë rreth shtëpisë, të tilla si ecja lart dhe poshtë shkallëve
 • Trajnim i rezistencës me intensitet të ulët, siç është Squats ose objekte mbajtëse
 • Trajnimi i Bilancit

simptomat e tyre. Kjo njihet si Malaise posteksertionale (PEM).

Për këtë arsye, Instituti Kombëtar për Shëndetësi dhe Përsosmëri të Kujdesit (NICE) në Mbretërinë e Bashkuar këshillon mjekët të mos përdorin terapi të graduar të ushtrimeve për të trajtuar njerëzit me Long Covid.

Nëse një person vëren se simptomat e tij përkeqësohen gjatë ose pas stërvitjes, ata duhet të ndalojnë aktivitetin dhe të pushojnë. Shtë e rëndësishme për këdo që shërohet nga COVID-19 të hapë me kujdes ushtrimin e tyre në mënyrë që ata të mos përjetojnë PEM, dëmtim ose efekte të tjera anësore.

Rehabilitimi pulmonar

COVID-19 mund të ketë efekte afatgjata në funksionin e mushkërive në disa njerëz. Këto kanë më shumë të ngjarë në ata me një sëmundje kronike ekzistuese që prek mushkëritë, siç është sëmundja pulmonare obstruktive kronike.

Rehabilitimi pulmonar, ose fizioterapia e frymëmarrjes, ka qëllimet e mëposhtme:

 • Ulja e gulçimit të frymës
 • Përmirësimi i kapacitetit të mushkërive
 • Menaxhimi i çdo komplikimi të frymëmarrjes
 • Ulja e ndikimit të simptomave të frymëmarrjes në shëndetin mendor

Duke ndihmuar dikë të bëhet më aktiv, ata gjithashtu mund të përmirësojnë frymëmarrjen e tyre. Sidoqoftë, ndërhyrjet specifike mund të lehtësojnë simptoma të tilla si kollitja, frymëmarrja dhe gulça. Këto ushtrime përfshijnë:

 • Trajnim për të rregulluar ritmin e frymëmarrjes së dikujt
 • teknikat për të forcuar muskujt e frymëmarrjes
 • Airways

rehabilitimi konjitiv

covid-19 gjithashtu mund të ndikojë në sistemin nervor, përfshirë trurin. Për disa njerëz, kjo mund të rezultojë në ndryshime në njohje. Sipas një artikulli të Shtatorit 2020 në Lancet, ata me covid të gjatë mund të përjetojnë:

 • Problemet e kujtesës
 • Problemet e përqendrimit
 • Mjegulla e trurit
 • Ndryshimet dramatike të humorit
 • Një humbje e shijes ose era

Njerëzit me COVID-19 të rëndë gjithashtu mund të pësojnë ndryshime njohëse. Deri në 80% të njerëzve që marrin përvojë të ventilimit Delirium, të cilat mund të përfshijnë halucinacione. Për pacientët me sëmundje kritike që nuk kanë nevojë për ventilim, gjendja prek 20-40%.

Mjekët ende mësojnë për mënyrat më të mira për të zvogëluar mundësinë e këtyre komplikimeve. Sidoqoftë, terapia konjitive e rehabilitimit (CRT) mund të ndihmojë në menaxhimin ose rikuperimin e tyre prej tyre.

CRT ndihmon dikë të praktikojë modele dhe sjellje specifike të të menduarit për të forcuar aftësitë e tyre njohëse. Kjo mund të përfshijë:

 • Trajnimin e Kujtesës
 • Terapia e të folurit
 • Ushtrime mendore
 • Mbështetje psikologjike për njerëzit që ndjehen të hutuar ose të çorientuar

Disa njerëz që mbijetojnë COVID-19 mund të pësojnë trauma psikologjike, që është një përgjigje ndaj stresit ekstrem.

Trauma mund të shkaktojë ankth, depresion ose shkëputje, e cila i referohet ndjenjës së shkëputjes nga mendimet, ndjenjat ose përvojat e një personi. Njerëzit që kalojnë nëpër një ngjarje traumatike mund të mos e mbajnë mend qartë, ose të mbajnë mend vetëm pjesë të caktuara.

Disa njerëz që https://harmoniqhealth.com/ përjetojnë trauma vazhdojnë të zhvillojnë çrregullimin e stresit post-traumatik (PTSD), i cili shkakton simptoma të zgjatura më të gjata, duke përfshirë prapambetje, makth dhe hiperarousal. Kjo mund të jetë veçanërisht e mundshme te njerëzit që kishin nevojë për të qëndruar në një ICU ose kujdes mjekësor urgjent.

Përveç ndikimit të sëmundjes fillestare, simptomat kronike ose komplikimet që njerëzit mund të përjetojnë gjithashtu mund të jenë sfiduese. Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit Mendor (NIH), ata me një sëmundje kronike kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë depresion.

Sidoqoftë, trajtime dhe terapi efektive janë në dispozicion për trauma, PTSD, depresion dhe çdo gjendje tjetër të shëndetit mendor që mund të lindë për shkak të marrjes së COVID-19. Një person mund të përfitojë nga:

 • terapi, qoftë në internet ose personalisht
 • grupe mbështetëse për njerëzit me një gjendje të veçantë
 • Grupet e mbijetuara, për Njerëzit që kanë mbijetuar nga COVID-19
 • Aktivitetet që lehtësojnë stresin dhe ankthin, të tilla si yoga ose mendje

Më shumë qendra të kujdesit shëndetësor në Shtetet e Bashkuara tani ofrojnë shërbime rehabilitimi për njerëzit që shërohen nga Covid-19 i rëndë. Një mjek mund t’i referohet dikujt në këto shërbime, ose një person mund të kërkojë në internet për klinikat e afërta.

Disa shembuj të klinikave të rehabilitimit përfshijnë:

 • Klinikën vijuese COVID-19 në Universitetin e Kalifornisë, San Francisco
 • Covid- 19 Programi i Rimëkëmbjes së Rehabit në Institutin e Rehabilitimit të Miçiganit
 • Klinika e Vlerësimit dhe Rimëkëmbjes pas Kovidit në Penn Medicine, në Philadelphia, PA
 • Qendra për Kujdesin Post-Kovid, pjesë e Sistemi Shëndetësor Mount Sinai, në New York City

Grupet mbështetëse

Grupet e mbështetjes në internet mund të ndihmojnë njerëzit me lëvizshmëri të kufizuar të qëndrojnë të lidhur dhe të gjejnë të tjerët që kalojnë përvoja të ngjashme me ta . Grupet që mund të ndihmojnë njerëzit me simptoma afatgjata përfshijnë:

 • Grupi i mbështetjes politike e trupit COVID-19
 • Mbështetja COVID-19
 • Survivor Korpusi, një jofitimprurës që ekzekuton një mbështetje të gjatë të Covid

Burime dhe mjete të tjera në internet

Organizatat shëndetësore kanë botuar një gamë të materialeve për të ndihmuar Njerëzit shërohen nga COVID-19, duke përfshirë idetë për rivendosjen e forcës, ndihmën e frymëmarrjes dhe menaxhimin e shëndetit mendor. Këto përfshijnë:

 • Portali juaj i Rimëkëmbjes Covid nga Shërbimi Kombëtar i Shëndetit i Mbretërisë së Bashkuar (NHS), i cili ofron ndihmë për trajtimin e simptomave fizike dhe mendore të vazhdueshme
 • Johns Hopkins Mjekësia Rehabilitimi i Rrjetit të Rrjetit për rivendosjen e lëvizjes, ushtrimet e lëvizshmërisë dhe ushtrimet e frymëmarrjes
 • Shëndetin mendor dhe portalin e informacionit dhe burimeve COVID-19 nga Shëndeti Mendor Amerika, i cili ofron këshilla për aftësitë e përballimit dhe mirëqenien mendore
 • Lista e Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) të linjave të ndihmës dhe këshillave për njerëzit e prekur nga kushtet e shëndetit mendor gjatë pandemisë

kur të kërkojnë ndihmë

Një person duhet të telefonojë 911 ose departamentin e tyre lokal të urgjencës nëse ata, ose dikush aty pranë, përvojë:

 • Vështirësia e frymëmarrjes
 • Buzët blu ose të bardha
 • Dhimbje ose presion i vazhdueshëm i gjoksit
 • Konfuzion i ri ose delirium
 • Pamundësia për të qëndruar zgjuar

noti Fy operatori që personi mund të ketë komplikime si rezultat i COVID-19.

Njerëzit që shërohen nga COVID-19 gjithashtu duhet të kërkojnë ndihmë nëse simptomat e tyre janë të rënda ose papritmas përkeqësohen. Mbështetja mund të jetë e disponueshme për ata që simptomat e të cilëve e bëjnë të vështirë për ta të kryejnë detyra të përditshme, të tilla si larja ose veshja.

Nëse dikush po përjeton ankth, stres ose çështje të tjera të shëndetit mendor, ata mund të dëshirojnë të flasin me një këshilltar ose terapist. Njerëzit me simptomat e PTSD duhet të kërkojnë trajtim herët nëse është e mundur, pasi kjo mund të ndihmojë në planin afatgjatë.

Parandalimi i vetëvrasjeve

Nëse e njihni dikë në rrezik të menjëhershëm të vetë-dëmtimit, vetëvrasjes ose dëmtimit të një personi tjetër:

 • Bëni pyetjen e vështirë: "A po e konsideroni vetëvrasjen?"
 • Dëgjoni personin pa gjykim.
 • Telefononi 911 ose numrin lokal të urgjencës, ose bisedoni me tekst me 741741 për të komunikuar me një këshilltar të trajnuar të krizës.
 • Qëndroni me personin derisa të arrijë ndihma profesionale.
 • Mundohuni të hiqni çdo armë, ilaçe ose objekte të tjera potencialisht të dëmshme.

Lifeline Kombëtare e Parandalimit të Vetëvrasjeve është në dispozicion 24 orë në ditë në 988. Gjatë një krize, njerëzit që janë të vështirë për të dëgjuar mund të përdorin shërbimin e tyre të preferuar të stafetave ose të thirrni 711 atëherë 988.

Klikoni këtu për më shumë lidhje dhe lokale burimet.

Përmbledhje

Efektet njohëse, fizike dhe pulmonare të COVID-19 janë të shumta, duke prekur secilin person ndryshe. Rehabilitimi nga kjo sëmundje mund të përfshijë këshillimin e specialistëve të shumtë, në varësi të ndikimit të sëmundjes.

Terapistët fizikë, fizioterapistët e frymëmarrjes dhe psikologët të gjithë mund t’i ndihmojnë njerëzit të rimarrin funksionin dhe të përmirësojnë cilësinë e jetës së tyre.

 • Cat 1

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

Posted in Uncategorized.